Fakta eller myte: Holder fem sekunders-reglen?

23. juli, 2019

Nogle sværger til fem sekunders-reglen og tøver ikke, når de samler maden op fra gulvet for at spise det – hvis der selvfølgelig ikke er gået længere end fem sekunder. 

Andre er mere tvivlsomme og vælger skraldespanden, når maden har ramt gulvets overflade. Det er trods alt der, vi går rundt med vores fødder – og gulvet er måske heller ikke nyvasket. 

Men hvilken af de to løsninger er så den mest optimale?

Er der virkelig hold i fem sekunders-reglen eller er det blot en myte, vi desperat tror på for at undgå spild af mad?

Sådan lyder fem sekunders-reglen 

Taber du et lækkert stykke mad, skal du ikke ærgre dig. Sådan lyder fem sekunders-reglen. 

Reagerer du hurtigt og samler maden op fra gulvet inden fem sekunder, kan du stadig nyde godt af maden. Eventuelle bakterier når på fem sekunder nemlig ikke at blive overført til maden. Og så er der ikke noget at bekymre sig om. I hvert fald ikke ifølge fem sekunders-reglen. 

Dog har den kendte regel vækket nysgerrighed hos forskere, der derfor har kastet sig over undersøgelser, der går i dybden med reglen. Kan det virkelig passe, at man med ro i maven, kan spise mad, der har været på gulvet? 

Forskningen viser 

"Bakterier kan overføres til mad med det samme". Sådan siger Donald W. Schaffner, professor i mad og og mikrobiologi på Rutgers University i New Jersey, ifølge The New York Times

Han har nemlig foretaget en undersøgelse af fem sekunders-reglen, der påviser, at bakterier kan blive overført fra gulvet ved tab af mad – også inden fem sekunder.

Donald W. Schaffner har sammen med andre forskere testet forskellige typer mad: Brød med og uden smør, udskåret vandmelon og vingummi. 

De forskellige typer mad blev tabt fra en højde på fem centimeter og ned på forskellige flader som sten- og ståloverflader, trægulve og tæpper. 

Forskerne ventede med at samle stykkerne af mad op efter hhv. 1, 5, 30 og 300 sekunder. 

Resultatet viste, at maden får flere bakterier overført jo længere tid, de ligger på de forskellige overflader. Dog fik alle typer mad bakterier overført indenfor et sekund. Og det er altså dette resultat, der muligvis modviser fem sekunders-reglen.

Undersøgelsen viste også, at vandmelon var det stykke mad, der fik overført flest bakterier. Højst sandsynligt på grund af sin fugtige, bløde overflade. 

Det kan altså også have betydning for mængden af bakterier, hvilket stykke mad du taber. 

Både og 

Vi tillader os at skrive både og, da fem sekunders-reglen i princippet har fat i noget – at der bliver overført flere bakterier, jo længere tid maden ligger på gulvet. 

Dog viser undersøgelsen i grove træk, at du altså skal være varsom, når du samler mad op fra gulvet. Også selvom vi snakker om få sekunder. Er der bakterier på gulvet, kan de nemlig blive overført til maden til trods for det korte tidsrum på gulvet. Og det er potentielt sundhedsskadeligt. 

Forskerne er uenige

Professor Donald W. Schaffner indrømmer det. Han har også spist mad, der har været på gulvet. 

En anden forsker, der er professor i fødevarer, ernæring og emballeringsvidenskab på Clemson University, holder sig til nul-sekunders reglen. Han synes personligt, det er for usikkert at spise mad, der potentielt kan have bakterier på sig. 

En tredje forsker, Anthony Hilton, der også har undersøgt fem sekunders-reglen og bakterier nærmere, har ikke noget imod at spise mad, der har været på gulvet hjemme hos ham selv, hvor han ved, gulvet er rent. 

At spise mad, der har været en tur på fortorvet, er en helt anden sag, mener han. 

Alt med måde og sund fornuft 

Som du nok kan gennemskue, er fem sekunders-reglen en anelse kompleks. Forskerne er enige om, at der kan blive overført bakterier fra gulvet til mad – også på få sekunder. 

Dog er de uenige om, hvorvidt man skal tage chancen og spise det stykke mad eller ej. Det må siges at være en personlig holdning. 

Som det er med mange ting, handler det nok også i dette tilfælde, når vi snakker om fem sekunders-reglen, om at bruge sin sunde fornuft.

Taber du et stykke mad på gulvet, du efterfølgende tydeligt kan se, har fået snavs på sig – ja, så skal det i skraldespanden. Også selvom det kun har ligget på gulvet i tre sekunder. 

Kilder: American Society For Microbiology // Natgeo// The New York Times // Videnskab.dk //