Derfor skal du gendyrke dine grøntsager

06. august, 2018

Plejer du at kassere bunden af bladselleri, forårsløg og kål? Det stopper du måske med nu, når vi lærer dig, hvordan du kan skabe nyt liv med dit grøntsagsaffald ‒ helt uden at få jord under neglene

Hvorfor skal du gendyrke dine grøntsager?

Der er i øjeblikket stort fokus på klima, bæredygtig fødevareproduktion og madspild. Flere og flere sorterer deres madaffald, og vi er blevet mere bevidste om at få brugt alt, hvad vi har i køleskabet. I disse stop madspildstider er der derfor god grund til at være opmærksom på, hvordan du kan få mest muligt ud af dine råvarer. Så hvorfor ikke udnytte det skjulte potentiale i dine grøntsagsrester?

Giv rødderne nyt liv

Grunden til, at vi kasserer grøntsagsbundene er egentlig rimelig simpel; de kan ikke spises ‒ og der er sikkert ingen, der har lært dig, at de kan bruges til noget. Men det kan de! Præcis ligesom grøntsagens rødder får planten til at vokse i marken, kan rødderne give nyt liv til planten i dit køkken. Den vokser simpelthen frem igen.

Alt du skal bruge er en skål, lidt vand, et vindue og tid.

Hvad er op og ned på en grøntsag?

Når vi taler om "bunden af grøntsagen", mener vi den ende, hvor enten rødderne eller stilken har siddet fast. På et forårsløg er bunden altså den hvide, trevlede ende, mens bunden på et kål er den ende, hvor du finder resterne af kålstokken.

Gendyrk skridt for skridt

Men hvordan gør du så, hvis du gerne vil genoplive dine grøntsager? Det er faktisk ganske simpelt! Læs med her:

  • Find et glas, en kop eller en skål, og hæld vand i. Den skal fyldes så plantens rod akkurat bliver dækket af vand, men roden må ikke svømme.
  • Placer grøntsagsroden i vandet med bunden nedad.
  • Stil din plante i en vindueskarm med godt lysindfald.
  • Vær tålmodig og skift vandet dagligt for at undgå råd.
  • Nyd på daglig basis, at din plante langsomt vokser ud på ny. 

Hvad kan jeg gendyrke?

Der er næsten ingen grænser for, hvilke grøntsager du kan gendyrke. Prøv bl.a. med forårsløg, selleri, kål, salat og porrer. Langt flere grøntsager kan gendyrkes, men nogle er vanskeligere end andre. Vi kan kun anbefale, at du prøver dig frem. 

Selvom grøntsagens evne til at genopstå er ganske fantastisk, skal du ikke forvente at få grøntsagens fulde størrelse tilbage. Til gengæld er tanken om at genbruge sine ressourcer og skabe nyt liv, det hele værd ‒ synes du ikke? 

Kilder: b.dk // Gardeningknowhow.com