Bedre datomærkning = mindre madspild

27. februar, 2019

Hvert år bliver mere end 700.000 tons mad smidt ud i Danmark og 53 % af alt madspildet sker i hjemmet hos forbrugerne, viser en undersøgelse lavet af Europa Parlamentet. Sammen med blandt andre Thise støtter Coop et nyt initiativ, der sikrer mindre madspild gennem bedre datomærkning

Ved du, hvad “bedst før” og “sidste anvendelsesdato” betyder?

... det gør hver tredje dansker nemlig ikke. De tror, at "bedst før" og "sidste anvendelsesdato" betyder det samme, men faktisk har de to datomærkninger vidt forskellig betydning. 

  • Sidste anvendelsesdato betyder, at du kan blive alvorligt syg af at spise varen, hvis datoen er overskredet

  • Bedst før er til gengæld kun en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises.



Madspild skyldes uvidenhed om datomærkning

For mange kan altså ikke afkode datomærkningerne på fødevarerne i butikkerne korrekt - faktisk viser en undersøgelse foretaget af EU-kommisionen, at 10 % af det samlede europæiske madspild skyldes uvidenhed om datomærkninger. For konsekvensen af at tro, at "sidste anvendelsesdato" og "bedst før" betyder det samme er, at kæmpe mængder spiselige fødevarer ender i skraldespanden - helt unødvendigt. Det skriver madspildsapp'en, Too Good To Go, på deres website om den nye datomærkning.

Hør kok, Thomas Rode fortælle om den nye datomærkning i videoen her


Løsningen? Mød "ofte god før"

For at hjælpe med at nedsætte madspild hjemme hos forbrugerne har Coop sammen med Too Good To Go, Thise og en række andre aktører valgt at introducerer den nye datomærkning: "Bedst før, ofte god efter". 

Ved at tilføje “ofte god efter” gør vi det klart, at produkter, der har passeret "bedst før"-datoen ofte sagtens kan spises. Man skal bare huske at bruge sine sanser:

Mød "ofte god efter" i Coop til sommer

Fra sommeren 2019 tester vi datomærkning “bedst før: dd/mm-yy” med tilføjelsen “ofte god efter” på mælk fra Thise Mejeri: 

"I Coop arbejder vi hver dag på at reducere madspild. Vi vil også gerne hjælpe vores kunder med at smide mindre mad ud derhjemme. Derfor afprøver vi sammen med vores tætte leverandør, Thise, den supplerende tekst "ofte god efter" til dato-mærkningen "bedst før". Vi håber, det kan få mindre mælk til at ende i håndvasken. Du kan finde den nye tilføjelse på mælk fra Thise mejeri, herunder Änglamark, Irmas øko-mælk og 365 Økologi, fra sommeren 2019. Vi vil efterfølgende vurdere, om den skal indføres på flere af Coops varer," fortæller Signe D. Frese, CSR-direktør i Coop.

Kilder: If.dk // Europarl.europa.eu // EU-Kommissionen // Foedevarestyrelsen.dk // Toogoodtogo.dk