5 fødevarer, der hjælper dig, når apoteket har lukket

02. maj, 2018

Klokken er 20:34, maven driller og apoteket har lukket ‒ hvad stiller du op? Faktisk er der hjælp at hente mod både maveproblemer og andre skavanker i dit køkkenskab. Læs med og bliv klogere på dit eget hjemmeapotek

Bakteriehæmmende honning

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du altid er blevet rådet til at drikke en kop varm te med honning, når det driller med halsen? Den søde substans smager ikke kun godt på nybagt brød, men er eftersigende også et lille mirakelmiddel for dit helbred især sammen med noget varmt. Honning indeholder nemlig en række enzymer, der frigiver brintoverilte, når honningen bliver varm, hvilket virker bakteriehæmmende. Det fortæller Asger Søgaard Jørgensen, konsulent for Dansk Biavlerforening, ifølge Tv2.dk. De gavnlige enzymer i honningen har det dog ikke godt med for høj varme. Vent derfor med at komme honning i din kop te, til den har kølet ned eller køl den hurtigere ned med fx et sjat mælk. Hvis du vil være helt sikker på, at du tilsætter din honning ved den rette temperatur, så sørg for, at din te er max 40 grader varm, når du giver den en klat honning eller to.

Beroligende kamille

Kamille er en blomst, som du nok særligt kender fra kamillete. Smagen af kamille har det med at dele vandende ‒ nogle synes, den er skøn og mild, mens den hos andre fremkalder sure minder fra barndommen. Hvis du er en af dem, der blev tvunget til at drikke kamillete som barn, har du måske været et lidt uroligt gemyt. Kamille har nemlig en dokumenteret beroligende effekt, og for nogle kan det derfor hjælpe mod fx søvnløshed at drikke en kop kamillete inden sengetid. Nogle mener desuden, at en kamille kan have en ganvlig effekt på forkølelse. 

Tranebær mod blærebetændelse 

Blærebetændelse er en smertefuld sygdom, flere får med jævne mellemrum. Gør det ondt, når du tisser og skal du tisse ofte, så har du måske blærebetændelse og skal derfor en tur til lægen. Betændelsen kan nemlig kureres med fx antibiotika. Indtil du kan komme en tur til lægen eller på apoteket, kan du forsøge dig med tranebærsaft. Selvom der langt fra er enighed blandt forskerne, mener nogle, at tranbær har effekt på de bakterier, der forårsager betændelsen. Det skriver blandt andre Apotek.dk. Ifølge Videnskab.dk har andre studier til gengæld påvist ingen gavnlig effekt, hverken forebyggende eller behandlende, af indtagelse af tranbærsaft hos patienter med blærebetændelse. 

Forskningen giver altså ikke noget entydigt svar på, hvorvidt tranbær og tranbærsaft virker mod blærebetændelse. Det til trods har tranebærsaft i årevis været anvendt med det formål at forebygge og behandle blærebetændelse, så måske der alligevel er noget om snakken.  

Skærp dit fokus med gurkemeje

Gurkemeje er noget, vi tilsætter i hjemmelavet remoulade og krydrede retter som fx boller i karry ‒ men vidste du også, at det gule krydderi angiveligt kan hjælpe, når det kniber med at fokusere? Et studie foretaget af det velrenommerede medicinske tidsskrift, The American Journal of Geriatric Psychiatry, har nemlig vist, at det aktive stof i gurkemeje, curcumin, kan øge både hukommelse og opmærksomhed. Det skriver TV2.dk. Virkningen er bedst, hvis du spiser gurkemeje sammen med fedt. Så en ekstra skefuld remoulade til fiskefrikadellen er ikke så skidt endda.

Surmælksprodukter mod maveonde

Af og til driller maven altså bare! Heldigvis kan de fleste af os få hjælp med det samme; Gå ud og åbn køleskabet og grib et syrnet mælkeprodukt. Syrnede mælkeprodukter indeholder nemlig en masse gavnlige mælkesyrebakterier, der kan have indflydelse på balancen i din tarmflora. Så uanset om du har yoghurt eller creme fraiche på lager, er du godt på vej.

Husk, at det altid er en god idé at gå til lægen og få stillet en diagnose måske har du brug for andet og mere, end hvad dit lille hjemmeapotek kan diske op med at gavnlige fødevarer. 

Kilder: Samvirke // Politiken.dk // TV2.dk // Apotek.dk