Surkål med hvidløg og chili

Alle taler om fermentering. Vi kommer godt i gang med en opskrift på surkål med hvidløg og chili.

Sådan gør du

 • 1

  Snit hvidkål fint og kom i en skål. Tilføj salt. Ælt kålen grundigt med hænderne, og pres saften ud. Cellevæggene i kålen skal brydes, så det skal have en ordentlig tur. Hak derefter hvidløg og chili fint og vend med kålen. Pres det hele godt sammen i en glas- eller plasticbeholder, hvor kålen kan ligge dækket i egen væske. Den skal være dækket af væske. Så kan anaerobe fermentering (en gæring uden ilt) gå i gang. Sæt låg på beholderen, og stil surkålen til gæring ved stuetemperatur.

  Smag løbende på kålen. Skal den have mere salt? Hvordan udvikler smagen sig? Husk, smagen ændrer sig løbende i takt med dannelsen af mælkesyren. Efter 2 til 3 dage er processen godt i gang, og mælkesyren kan duftes og smages. Det vil ligeledes boble i overfladen.

  Kålen kan spises fra starten af processen, eller efter et par dage, når den har fået noget syrlighed, eller du kan lade den gære videre i en uge eller mere. Smag på den løbende.

  Når kålen har gæret i et par uger, vil den som regel være færdiggæret. Den smager og dufter syrligt og er blevet bleg i farven. Sæt den i køleskabet med låg på, og den kan holde sig i 6 måneder.

  Husk:
  Hvis du sætter surkålen i køleskabet, så bremser det generelt fermenteringen, også hvis du gør det tidligt i processen.

  Økologi:
  De fleste, der beskæftiger sig med fermentering, er enige om, at gæringen bliver bedre med økologiske grøntsager - dog uden at der er videnskabelig dokumentation. Men da fermenteringen er afhængig af det mikrobiologiske liv på grøntsagen, giver det god mening.


   

 • {{recipeDoneText}} Surkål med hvidløg og chili

Opskriften er udviklet af