Smørkage af wienerbrødsdej

Kage vækker altid glæde, og med denne klassiske smørkage får du hele 10 stykker.

Sådan gør du

  • 1 Vask hænder.
  • 2 Skær smør ud i 1/2 cm tykke skiver og læg dem adskilt på et stykke bagepapir. Læg det i i fryseren i ca. 10 minutter, mens dejen laves.
  • 3 Varm mælken til den er fingervarm.
  • 4 Smuldr gæren ud i mælken og tilsæt sukker.
  • 5 Slå ægget ud i en skål og kassér skallen. Pisk ægget sammen med en gaffel.
  • 6 Rør mel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes. Ælt dejen glat. Tilsæt ikke mere mel end dejen er saftig.
  • 7 Rul dejen ud til en firkant på 1 cm’s tykkelse (ca. 20 x 40 cm). Fordel de kolde stykker smør på 2/3 af dejen.
  • 8 Fold dejen sammen i 3 lag, således at den del, der er uden smør, foldes ind først.
  • 9 Rul dejen ud i rigeligt mel, så der ikke går hul ind til smørret. Børst overskydende mel væk med en konditorbørste eller bagepensel. Læg dejen i køleskab i ca. 15 minutter.
  • 10 Rul ud på samme måde et par gange og lad dejen hvile i køleskab i 10 minutter mellem hver gang. Lav fyldet klar imens
  • 11

    Kagecreme

    Hæld mælk og sukker i en gryde.
  • 12 Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud med en lille kniv og tilsæt dem blandingen. 
  • 13 Rør æggeblommer og majsstivelse i blandingen.
  • 14 Varm gryden op og pisk med et piskeris over hele grydens bund. Kog i ca. 4 minutter. Strø lidt sukker over cremen, så den ikke trækker skind. Afkøl cremen lidt.  
  • 15 Riv marcipanen på den grove side af et rivejern.  
  • 16

    Smørkage

    Læg bagepapir i en springform (24 cm).    
  • 17 Del wienerbrødsdejen i to. Rul den ene ud som bund med en rullepind eller kagerulle. Læg dejstykket i springformen så den når ca. halvt op ad siderne. Rul resten af dejen ud i et stykke på 10 x 20 cm.  
  • 18 Smør kagecreme på. Drys groftrevet marcipan og rosiner hen over.  
  • 19 Rul dejen sammen som til en roulade. Skær den ud 8-10 stykker (som kanelsnegle) med en brødkniv. Sæt dem i formen. Tryk dem lidt flade, så de fylder hele formen ud.  
  • 20 Lad smørkagen hæve i ca. 30 minutter og tænd ovnen på 200 grader.  
  • 21 Bag kagen i ca. 40 min. Stik i kagen med et lille træspyd: Der må ikke være dej på. Lad kagen køle lidt af.  
  • 22 Rør glasur af flormelis og lidt vand til passende tyktflydende konsistens. Pynt kagen med glasur. Smørkage smager bedst friskbagt.
  • {{recipeDoneText}} Smørkage af wienerbrødsdej

Opskriften er udviklet af

Opskriftskategorier