Letrøget svinebryst med oktoberpærer og grøntsager med kørvelsmør

Sådan gør du

  • 1 Kødet: Bestil kødet hos slagteren nogle dage i forvejen.
  • 2 Kødet må ikke være for salt. Kom kødet i en gryde.
  • 3 Dæk med vand. Kog op og skum.
  • 4 Tilsæt grøntsagerne og krydderierne til suppen og lad det koge under låg ved svag varme, til kødet er mørt, ca. 1½ time.
  • 5 Tag kødet op og fjern svær og evt. ben.
  • 6 Gem kogelagen til bl.a. saucen.
  • 7 Læg kødet i pres og stil det i køleskab i nogle timer, evt. til næste dag.
  • 8 Når kødet skal bruges, skæres det i otte lige store firkanter.
  • 9 Rist dem på panden ved jævn varme i lidt olie.
  • 10 Vend stykkerne, så de ristes let på alle sider, og kødet bliver varmt.Oktoberpærer: Skræl pærerne og fjern kun blomsten - lad stilken blive på.
  • 11 Kom sukker og citronsaft i en gryde sammen med ½ l vand.
  • 12 Kog det sammen. Skru ned for varmen og kog de fire pærer i sukkerlagen ved svag varme.
  • 13 Mærk med en urtekniv, om pærerne har fået nok.
  • 14 Der skal stadig være en let modstand.
  • 15 Tag pærerne op, læg dem i en skål og hæld 2½ dl lage ved.
  • 16 Resten af lagen tilsættes de sidste to pærer skåret i mindre stykker samt balsamico og koges ind, til der er højst 1½ dl tilbage.
  • 17 Pas på, det kan koge over og brænde på.
  • 18 Konsistensen skal være som sirup eller flydende honning.Si siruppen.
  • 19 mag den til med pæresnaps.
  • 20 Ved servering hældes siruppen over pærerne.
  • 21 Begge dele skal have stuetemperatur. Grøntsager: Kog og pil kartoflerne. Hold kartoflerne varme.
  • 22 Kog løg og bønner, så de stadig har bid.
  • 23 Kørvelsmør: Hak skalotteløg og hvidløg fint og svits dem i lidt smør, til de er klare.
  • 24 Tilsæt safran, kørvelstilke og 2½ dl af kogelagen fra kødet. Kog til der er 1½ dl tilbage.
  • 25 Si saucen og varm den op. Stik en gaffel i det kolde smør og kør smørklatten rundt i saucen, til den jævner.
  • 26 Så behøver der ikke mere smør.
  • 27 Husk at holde saucen lun og rør eller pisk i den.
  • 28 Hvis den skiller, kan den samles ved at bruge en stavblender.
  • 29 Smag til med salt, peber og hakket kørvel.ognbsp;
  • {{recipeDoneText}} Letrøget svinebryst med oktoberpærer og grøntsager med kørvelsmør

Tip

I stedet for kørvelsmør kan man lave en mere mager sauce. Den siede sauce på 1½ dl jævnes let med ½-1 tsk majsstivelse udrørt i koldt vand. Rør derefter 2 spsk creme fraiche eller kvark i. Smag til og tilsæt kørvel.
Hvis der er kød tilovers, kan det fx serveres koldt med sennep og rugbrød.
Suppen kan bruges til grønkålssuppe, hvidkålssuppe eller gule ærter.

Opskriften er udviklet af