Krydrede kåldolmere i sur-sød sovs

Ordet dolmer kommer fra det tyrkiske dolmak, der betyder at fylde. Opskriften har en udførlig vejledning, så også børn kan gå i køkkenet. Opskriften er fra ’Mad eller hvad?’ 2009.

Sådan gør du

  • 1 Vask hænder.
  • 2 Kom kødet og salt i en skål. Stil skålen i vasken eller læg en karklud under den, så den står fast. Rør kødet sejt og fast med en grydeske eller en håndmikser.
  • 3 Slå ægget ud i skålen. Kom havregryn og karry i skålen. Rør det sammen.
  • 4 Rør mælken i lidt ad gangen. Sæt kødfarsen i køleskab.
  • 5 Sæt en stor gryde med vand over til at koge. Læg låg på.
  • 6 Løsn og skær 8-12 kålblade fri fra stokken. Kog bladene i 4-5 min.til de er bløde. Tag bladene op med en hulske og lad dem dryppe af i et dørslag. Dup bladene med et rent viskestykke. Skær lidt af den grove midterstribe væk.
  • 7 Læg de store kålblade enkeltvis og de mindre to og to til 8 kåldolmere.
  • 8 Kom lidt salt på. Læg to store skefulde kødfars på hvert blad og pak sammen til en pakke. Læg dem i et ovnfast fad med sammenføjningerne nedad.
  • 9 Rør ingredienser til sur-sød sovsen sammen og hæld den i det ovnfaste fad. Dæk fadet med låg eller sølvfolie. Sæt det midt i ovnen og tænd nu på 200 grader og bag ca. 45 min. til kødet er gennemstegt.
  • 10 Hæld bulgur (perlebyg eller – rug) i en si og skyl med koldt vand. Sæt vand over i en gryde med låg og bring i kog. Tilsæt bulgur og salt.
  • 11 Kog 10 min. Tag den af varmen og lad den stå i 10 min. (Kogetiden for perlebyg eller -rug er 20 min + 10 min. hviletid).
  • {{recipeDoneText}} Krydrede kåldolmere i sur-sød sovs

Tip

Smag sovsen til med en smageske. Når man smager på maden flere gange, hælder man sovsen fra en ske i gryden op på smageskeen. Så kommer smageskeen ikke direkte i maden. Er smagen tilpas eller skal der flere krydderier i retten?

Opskriften er udviklet af