Helstegt oksefilet med gratinerede kartofler og grønt

En hel oksefilet vejer 4-4,5 kg, det vil sige, at der er kød til ca. 20 personer. Perfekt festmad, for den kan hel-steges i ovnen, skæres i skiver og serveres med det tilbehør, du har lyst til. Vi skærer dog kødstykket lige over, og gemmer halvdelen til en anden dag. Og så laver vi gæstemad til 10 personer. Vi tilbereder det hele i ovnen og sørger selvfølgelig for at både kød og tilbehør er færdigt samtidig. Brug gerne et stegetermometer, så er du sikker på en god steg.

Sådan gør du

  • 1 Sæt ovnen på 225 grader.
  • 2 Vask kartoflerne og skær dem i mindre stykker, ca. 3x3 cm. 
  • 3 Kom kartoffelternen over i en stor bradepande og vend med olie, salt, peber og timian. 
  • 4 Sæt i den varme ovn i 15 minutter. 
  • 5 Skær forårsløg og peberfrugter i mindre stykker. 
  • 6 Rør fløde og gedeost sammen i en skål. 
  • 7 Tag kartoflerne ud og vend rundt med grøntsager og flødeblanding. 
  • 8 Sæt ind i ovnen igen og skru ned til 200 grader.  
  • 9 Drys kødet med salt og peber og brun godt på en pande i smør og olie. 
  • 10 Træk bradepanden ud og læg kødet ovenpå kartoflerne. Lad nu kød og kartofler stege i ca. 25 minutter, før du ser på hvad centrumtemperaturen på kødet er. Når stegetermometeren viser 60 grader er kødet rødt, ved 68 grader er kødet næsten gennemstegt. 
  • 11 Server kødet skåret i tynde skiver til den varme gratin. En grøn salat, gerne med rucola og lidt pinjekerner er godt hertil.
  • {{recipeDoneText}} Helstegt oksefilet med gratinerede kartofler og grønt

Opskriften er udviklet af