Flæskesteg af svinekam med sprød svær og traditionelt tilbehør

Helt klassisk julemåltid, som vi elsker at nyde med familien i december. Vi guider dig gennem hele tilberedningen her.

Sådan gør du

  • 1 Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.


  • 2 Rids sværen helt ned til kødet med ½ cms mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet.
  • 3 Har slagteren ridset stegen, så gå den efter.
  • 4 Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
  • 5 Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
  • 6 Stik laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.
  • 7 Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt.
  • 8 Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
  • 9 Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn.
  • 10 Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time.
  • 11 Sådan bliver kødet saftigt og sværen sprød:
 stik et stegetermometer ind midt i kødet.
  • 12 Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader.
  • 13 Hvis sværen er sprød: fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.

  • 14 Hvis sværen ikke er sprød: skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
  • 15 Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
  • 16 Tag stegen ud af ovnen.
  • 17 Brug skyen til sauce - se opskriften på flæskestegssauce.

  • 18

    Flæskestegssauce

    Si skyen op i en gryde, lad den stå et øjeblik og skum så overfladen fri for fedt.
  • 19 Supplér evt. skyen med bouillon, fond eller vin.
  • 20 Ryst vand og hvedemel fri for klumper i en melryster eller udrør majsstivelse i vand.
  • 21 Kog skyen og tilsæt jævningen i en tynd stråle under konstant omrøring.
  • 22 Saucen skal herefter koge ca. 5 minutter, hvis der er brugt mel og 3 minutter, hvis der er brugt majsstivelse.
  • 23 Smag til med salt og peber og tilsæt evt. kulør.
  • 24

    Gammeldags rødkål

    Snit kålen fint og svits den i smør i en gryde.
  • 25 Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen.
  • 26 Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg.
  • 27 Tilsæt ribssaft og 1 tsk salt og læg låg på gryden.
  • 28 Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time.
  • 29 Smag til med sukker og evt. mere salt.
  • 30

    Brunede kartofler

    Kog kartoflerne og pil dem evt. dagen i forvejen.
  • 31 Hæld varmt vand over kolde kartofler og lad dem stå i 5-10 minutter.
  • 32 Hæld vandet fra. 

Smelt sukkeret på panden til det er lysebrunt.
  • 33 Tilsæt smør og derefter kartoflerne.
  • 34 Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk.
  • 35 Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne.
  • 36 Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele.
  • {{recipeDoneText}} Flæskesteg af svinekam med sprød svær og traditionelt tilbehør

Opskriften er udviklet af

Opskriftskategorier