Bøf bearnaise med triple kogte pommes frites og grønne bønner

Anne Larsen

Nu falder mørket på, vi varmer vores huse op og tænder op under gryderne og tænder stearinlys. Vi rykker sammen og hygger os med comfort food fredag aften, efter en lang uge.

Sådan gør du

  • 1

    Pommes frites

    Skræl kartoflerne og skær i tykke pommes frites stave. Skyl disse og kog dem i usaltet vand i 5 minutter. Hæld dem i et dørslag og lad dem afkøle let. Varm olie op i en gryde, tjek med en tandstik, om olien er varm nok. Så vil spidsen syde. Kog de forkogte kartoffelstave, så de er let gyldne – ikke helt færdige. Læg dem på køkkenrulle. Og vent med sidste oliekogning til lige før, de skal serveres. 
  • 2

    Bøffer

    Kødet duppes tørt med køkkenrulle. Varm lidt olivenolie op på en pande, kom en terning smør ved og lad det bruse op. Steg kødet ved høj varme, 2 minutter på hver side, færdige ved middelvarme 3-4 minutter på hver side for medium. Kød varierer, så hold øje med bøfferne - tryk på bøfferne, jo blødere – jo rødere. Giv kødet et drys salt undervejs og krydr med friskkværnet sort peber. Når de er færdigstegte skal de lige ligge og trækket et minuts tid, men det sker jo helt naturligt ved servering.        
  • 3

    Grønne bønner

    Nip bønnerne (frosne er dog nippet). Kog vand op med et skvæt rapsolie og lidt salt. Når vandet koger, kommes bønnerne i, koger op og koger i 2 minutter. Dræn straks bønnerne.
  • 4

    Bearnaise sauce

    Mens bønnerne koger varmes saucen op ved lav varme. En bearnaise sauce skal være lun, ikke varm. Og den kan ikke tåle for meget varme, så skiller den. Reglen er, at gryden ikke skal være mere varm, end at man skal kunne lægge en hånd på undersiden af gryden uden at brænde sig.
  • 5

    Servering

    Kog pomfritterne en sidste gang til de er gyldne. Læg dem på køkkenrulle og giv dem et let drys salt. Anret kødet med bønner, pommes frites og sauce.
  • {{recipeDoneText}} Bøf bearnaise med triple kogte pommes frites og grønne bønner

Tip

Grønne bønner har det fine franske navn haritcots vert. Også i Danmark. Og bønner koges altid i 2 minutter, for at undgå ’bønnemave’. Men med raspolie og salt i vandet, holdes der på farve, bid og vitaminer.

Triple cooked pommes frites – kaldes den metode pommes frites her er lavet på. En gang i vand og 2 gange i olie. Det er kongen indenfor hjemmelavede pommes frites. Går du hele vejen, bliver du kendt for dine ’fries’. Er tiden knap, kan du også nøjes med at koge i vand og én gang i olie.

Opskriften er udviklet af