Appelsinglaseret nakkefilet med hvide asparges og grønærtecreme

Servering til -{{root.ingredientCurrent}} personer+

{{group.Name}}

  • {{ingredient.amount}} {{ingredient.unit}} {{ingredient.name}} {{ingredient.note}}
  • 1 Appelsinreduktion: pres saften af appelsinerne.
  • 2 Kom sukkeret i en gryde og lad det karamellisere, dvs. blive lysebrunt og flydende.
  • 3 Pas på, det kan hurtigt blive for mørkt.
  • 4 Tilsæt appelsinsaft. Fjern skummet.
  • 5 Kog til der er 1-1½ dl tilbage.Kødet: dup nakkefileten tør med køkkenrulle.
  • 6 Krydr med salt og peber.
  • 7 Brun kødet på alle sider på en pande i varm olie.
  • 8 Tilsæt smørret. Læg kødet i et ildfast fad.
  • 9 Læg nogle kviste rosmarin og timian ved samt det halve hvidløg.
  • 10 Hæld appelsinreduktionen over kødet og tilsæt bouillon.
  • 11 Stil det i en kold ovn.
  • 12 Tænd ovnen på 180 grader og lad kødet stå i 1½-2 timer.
  • 13 Dryp jævnligt kødet med væden i fadet.
  • 14 Tag kødet ud af ovnen.
  • 15 Skyen fra kødet sies og koges ind, så der er ca. 1 dl tilbage. Smag saucen til.
  • 16 Sprødt spæk: tænd ovnen på 250 grader.
  • 17 Læg spækskiverne i ovnen og læg dem i pres.
  • 18 Læg dem fx i en foliebakke og stil en anden oveni.
  • 19 Tryk dem godt sammen.
  • 20 Lad det stå i ovnen ca. 10 minutter, til det er sprødt.
  • 21 På denne måde fås helt flade skiver sprødt spæk.
  • 22 Grønærtecreme: hak løget fint og svits det klart i smør i en gryde.
  • 23 Tilsæt ærter, bouillon og røget spæk og kog et par minutter.
  • 24 Tag spækket op.
  • 25 Hæld det øvrige i blenderen sammen med en håndfuld persille.
  • 26 Blend det. Kom fløden i en gryde og lad den koge ind.
  • 27 Hæld/pres blendermassen gennem en si op i gryden.
  • 28 Varm den igennem og smag til før servering.
  • 29 ognbsp;Asparges: skræl alle de hvide asparges og skær det nederste, træede stykke af.
  • 30 4-8 asparges skæres i meget tynde lange strimler, fx med en kartoffelskræller.
  • 31 Hak løget meget fint.
  • 32 Bland dressingen af olie og vineddike og smag til med lidt salt.
  • 33 Hak persille. Læg asparges på et fad, hæld dressingen over og drys med løg og hakket persille.
  • 34 Kog resten af de hvide asparges i vand tilsat lidt smør og salt.
  • 35 De skal koges, til de stadig har bid.
  • 36 Mærk i dem med en urtekniv. Kogetiden er ca. 3 minutter.
  • Så er det spisetid! Appelsinglaseret nakkefilet med hvide asparges og grønærtecreme

Tip

Grønærtecremen kan uden for ærtesæsonen laves af frosne, meget fine ærter. I stedet for nakkefilet kan retten laves med svinekam uden svær eller skinkemignon. Stegetiden er da 45-60 minutter for svinekam og 30-40 minutter for skinkemignon. På tallerkenen ses findelt orangeskal som drys. Det kan laves på følgende måde: Appelsinskal blancheres, dvs. kommes i kogende vand og gives et opkog. Dette gøres i fem hold vand. Kog derefter appelsinskallerne i sukkerlage. Læg skallerne til tørre i ovnen ved 100 grader i ca. 2 timer. Nu skulle de gerne være hårde og tørre. Blend dem og sigt de groveste stykker fra. De kan blendes igen. Gem dem i en dåse og brug dem til pynt på tallerkenen eller til pynt på desserter

Opskriften er udviklet af