Tærte: 3 trin til en vellykket bund

07. juli, 2017

Retten, hvor køleskabets sidste slatne broccolirest genopstår som smeltende tærtefyld, går nemt og hurtigt, når først du har styr på dejen

... og her taler vi ikke om gastronomiske genistreger, men om en lynhurtig dej, som du selv på de travleste hverdage kan smække sammen i søvne og stadig ende med en lækker og sprød indpakning til dine køleskabsrester.

1. Vælg din favorit

Mel, vand og fedtstof er grundstenene, og så findes der i øvrigt utallige varianter med yoghurt, æg, hytteost, fuldkorn og meget mere. Find frem til din yndlingsvariant, som måske er super enkel, eller smager lige præcis som du vil have det, så du ikke behøver at kigge efter opskrifter på tærtedej, når det gælder. Med et godt skud fuldkornsmel bliver bunden meget mere nærende og slet ikke mindre lækker.

2. Håndtér dejen rigtigt

For tærtedejen gælder andre regler end for brøddejen. Den skal ikke æltes, men tværtimod samles hurtigt, så den ikke bliver sej og svær at rulle ud. Og rulle er netop kodeordet her. Ikke noget med at strække, for så trækker dejen sig bare sammen igen, når den bliver bagt. Rul eller tryk dejen ud i formen og lad den hvile heri en halv times tid på køl, så den sætter sig og bliver sprødere, når den bagefter skal forbages.

3. Forbag i metalfad

Når man føler sig snydt for bundens sprøde knas, er det ofte fordi dejen ikke har fået nok varme og har suget en masse væde fra fyldet. Det scenario undgår man ved at forbage dejen, og allerhelst i et metalfad, som transporterer varmen meget hurtigere fra ovnen til tærtedejen, end et ovnfast fad gør. På den måde når dejen at blive sprød under forbagningen uden at blive tør.

Kilde: Samvirke