Sådan opbevarer du maden korrekt

25. juli, 2017

Hvor skal du egentlig putte tomaterne hen, er det rigtigt, at der er nogle frugter og grøntsager, der ikke må ligge sammen, og hvorfor er æg ikke på køl i Tyskland?

Det burde være så simpelt, men alligevel ender man altid med at stå med citronen i hånden og overveje, om den i virkeligheden burde komme i køleskabet. Her opklarer vi de mest gængse forvirringer.

Frugter kan bedst holde til det klima, de kommer fra

Mange af vores frugter er vokset op i solskin og varme er derfor ikke egnet til at blive opbevaret i kulde. Kølige temperaturer kan nemlig give frugter som for eksempel tomat og avocado en form for kuldeskader, som giver dårligere smag og tekstur. Derfor har frugter generelt bedst af at ligge på køkkenbordet, indtil de er modne, hvorefter de enten skal nydes eller puttes i køleskabet og forlænge levetiden lidt.

Bær skal på køl, med mindre de spises samme dag

Bær der skal spises samme dag, har – ligesom frugter – smagsmæssigt bedst af at stå på køkkenbordet. Men skal de gemmes et par dage, foregår det i køleskabet. Læs mere om holdbarheden af de forskellige bær her.

Grøntsager har bedst af kølighed

Grøntsager er generelt mere robuste end bær og frugter og kan derfor godt klare livet i køleskabet. De mest ”vandede” af grøntsagerne, såsom peberfrugt, agurk og squash, holder sig rigtig dårligt uden for køleskabet, men der mere hårde knolde og rødder, såsom kartofler, løg, rødbeder, holder sig fint i et køligt, mørkt og tørt rum.

Hvem må ligge sammen?

Nogle frugter, blandt andet æbler, pærer, tomater og citroner, udskiller naturligt ethylen, som er et væksthormon i frugt og grønt. Det kan påvirke andre frugter og grøntsager gennem luften, så de modnes hurtigere, og det kan både være en fordel, hvis man for eksempel har en meget umoden avocado der skal modne hurtigt, eller det kan være en ulempe, fordi frugten hurtigt kan blive overmoden. Derfor skal man overveje, hvilke grønne sager man gør til nabo for tomaten og de andre hormonbomber.

Brødet skal ud af køleskabet og ind i papirsposen

Hvis brødet ligger ubeskyttet på køkkenbordet, fordamper vandet hurtigt, og brødet bliver tørt. Til gengæld har køleskabet den samme effekt. Hvad gør man så? Det optimale er at opbevare et friskbagt brød på køkkenbordet i en papirspose eller et klæde den første dag og pakke en plasticpose uden om papiret eller klædet på andendagen. Læs mere om, hvordan du undgår tørt brød.

Æg: Supermarkedet skal køle, men i hjemmet bestemmer du

I mange landes supermarkeder opbevares æg ikke i køleskabet, og det kan måske undre nogen. Æg har naturligt en lang holdbarhed, men risikoen for salmonella gør, at dansk fødevarelovgivning stiller krav om, at butikkerne har deres æg på køl. De anbefaler også, at man opbevarer æg i køleskabet i hjemmene, men det er selvfølgelig op til den enkelte, om man hellere vil rydde en kølehylde til noget andet. Heldigvis er der næsten ingen salmonella i Danmark længere.

Kilder: Fødevarestyrelsen // Samvirke // Forbrugerrådet Tænk