3 tips til den sprødeste pizza

Der er ikke noget som hjemmelavet pizza. Det skulle dog lige være en hjemmelavet, sprød pizza. Vi har samlet simple, men altafgørende tips til vejen mod en sprød bid af Italien 

Pizza. Det kan ikke siges mere simpelt, men kan det gøres simpelt? Bunden skal være tynd, skorpen sprød, tomatsaucen skal danne grobund for det pizzafyld, der leder tankerne hen på et autentisk italiensk madmarked, hvor duften ikke er til at tage fejl af: Pizza.

Men når nu køkkenet ikke er i nærheden af at ligne et italiensk madmarked, og ovnen ikke er lavet af sten, hvordan opnår du så denne velsmagende pizza, der sender dig og dine smagsløg et smut til Italien? 

Pizzadejen

Med en god pizzadej er du skridtet nærmere den perfekte pizza. Når du skal lave din pizzadej, skal du sørge for at melet, du bruger, har et højt proteinindhold og en god glutenstruktur. Tipo 00 og ølandshvedemel er de bedste eksempler på en sådan mel. 

Dejen bliver bedst, hvis den får lov til at hvile i køleskabet i nogle timer – gerne natten over. Husk at tage dejen ud af køleskabet en times tid inden, du skal bruge den, så den opnår den rette konsistens og er lettere at arbejde med. 

Når du ruller dejen ud, skal du sørge for at rulle den tyndt. På den måde opnår du lettere en sprød pizzabund – og vi er nok ikke uenige om, at sprød pizza er god pizza? 

Tomatsaucen 

For at din pizza bliver succesfuld, kræver det, at bunden synger duet med tomatsaucen. En sådan tomatsauce skal smage intenst af tomater og krydderier, der tilsætter både duft og smag af Italien. Når du laver en hjemmelavet tomatsauce, er det vigtigt, at tomaterne er modne og dermed fulde af smag. Du kan selvfølgelig også bruge flåede tomater. Brug krydderier som oregano, frisk basilikum, hvidløg, salt og en god olivenolie. 

Når du kommer tomatsaucen på din pizza, skal du sørge for ikke at komme for meget på. Hvis der kommer for meget sauce på, risikerer du, at din pizza koger i ovnen fremfor at blive bagt, og resultatet er en svampet og knap så sprød pizza. 

Pizzafyld

Når du har styr på din pizzadej og tomatsaucen, står du nu overfor pizzaens fyld. Når man står midt i sin lyst til pizza, kan det hurtigt tage overhånd, og man overfylder pizzaen med toppings. Pas på med det! Du risikerer nemlig, at din pizza bliver "kvalt", og dermed har svært ved at hæve ordentligt i ovnen. Men selvfølgelig skal der fyld på! Spørger du en italiener, vil vedkommende højst sandsynligt mene, at frisk mozzarella er vejen frem. Frisk mozzarella har den fordel, at den ikke branker nær så hurtigt som toppingost fra pose – og så smager det bare en anelse mere af Italien. 

Kan du ikke få nok af smagen af ost, kan du med fordel også rive frisk parmesan over din pizza – både inden og efter turen i ovnen. 

Med disse tips til pizzaen, er der ikke andet for end at tænde ovnen, stryge den rødternede dug og sige: Buon appetito! 

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Samvirke