Så nemt er det: Sådan laver du den bedste iskaffe

19. juni, 2019

Når temperaturen stiger i løbet af dagen, er det rart med et køligt alternativ til eftermiddagens (absolut nødvendige) kop kaffe – og her kommer iskaffen dig til undsætning. 

Foruden at være en nødvendig nedkøler, smager den kølige kaffe også fantastisk – og så kan du endda lave den selv med lige de smage, du elsker. Det er slet ikke så svært! 

Læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du nemt laver den bedste iskaffe, der sender din sædvanlige to-go til tælling. 

Vi elsker kaffe – også om sommeren

Vi danskere drikker i gennemsnittet 3-4 kopper kaffe om dagen, hvilket giver os en velfortjent fjerdeplads på listen over de mest kaffedrikkende nationer i verden.

Du er derfor højst sandsynligt ikke alene, når du, til trods for sommervarmen, ikke kan undvære en god kop kaffe. 

Til vores store fornøjelse (og held) gør iskaffe det muligt for os at nyde den gode kaffesmag, alt imens vi bliver nedkølet og svedperlerne hurtigt forsvinder i takt med kaffen i koppen. 

Ja tak til forfriskende og sommervenlig kaffe! 

Det skal du bruge, når du laver iskaffe

En iskaffe består af kaffe, isterninger og i langt de fleste tilfælde også mælk. 

Du kan både bruge havremælk, soyamælk, mandelmælk eller sødmælk. Særligt sidstnævnte gør din iskaffe mere syndig og sød.

Det er helt op til dig som barrista hvilken mælk, du foretrækker, eller om du hellere drikker din iskaffe sort.

Men husk, mælken er til for at gøre din iskaffe til en cremet herlighed i glasset. 

Til et glas almindelig iskaffe skal du bruge

  • 1 dl. stærk kaffe. Det kan være almindelig filterkaffe eller en Nespresso-kapsel med god smagsstyrke. Du kan også vælge at bruge instant kaffe, men vær opmærksom på at kaffen skal kunne opløses i koldt vand. 

  • 2 dl. mælk. Du kan bruge lige den mælk, du foretrækker. Er du til en sød iskaffe er sødmælk dog at foretrække. Er du mere til sort kaffe, kan du undlade mælk.

  • En håndfuld isterninger.

Sådan gør du

  1. Bryg din kaffe
    Bryg din kop kaffe og hæld den op i et glas.

  2. Tilsæt isterninger
    Tilsæt isterninger i glasset med kaffe. 

  3. Hæld mælk i glasset
    Hæld nu mælk i glasset, til glasset er fyldt. 
    Har du en mælkeskummer stående i køkkenet, kan du passende skumme mælken for at sikre dig en blød konsistens. 

  4. Servér 
    ... og nyd.


Tip:
Du kan også blende alle ingredienserne sammen for en endnu mere cremet og en anelse skummet konsistens. 


Smart trick, der sikrer dig iskaffe, der ikke smager af vand

Har du tidligere begivet dig ud i en hjemmelavet iskaffe, har du med garanti stået med problemet, at din iskaffe smagte mere af vand end af kaffe. 

Det sker nemlig, at isterningerne smelter i varmen og udvander kaffen i glasset. 

For at komme den ærgerlige og knap så smagfulde iskaffe til livs, kan du i forvejen lave isterninger af kaffe. Når isterningerne af kaffe smelter i glasset, bliver der altså ikke tilsat vand, der udvander smagen, men derimod kaffe, der forstærker smagen. Smart, ikke? 

Sådan gør du din iskaffe endnu bedre

Nogle foretrækker den klassiske iskaffe som ovenfor, men vi må indrømme, at vi ikke kan stå for den mere syndige af slagsen, der er tilsat søde smagsgivere. 

Kaffesirup, som mange caféer også bruger, er nok den mest almindelige smagsgiver i en iskaffe. Kaffesiruppen kommer da også i et utal af forskellige smagsvarianter, så du kan vælge din personlige favorit. 

Populære smage er hasselnød, vanilje og karamel, der alle tilsætter en sødme, der smager særligt godt til den bitre kaffe. 

Til et glas iskaffe skal du bruge ca 1.5 tsk. sirup, men smag dig frem. Så er du sikker på, at iskaffen er lige efter din smag. Tilsæt sirup i din kaffe, inden du hælder isterninger og mælk i glasset. 

Du kan også tilsætte sukker eller brun farin i din iskaffe. Vælger du en af de varianter, skal du sørge for at røre sukkeret godt sammen med kaffen, inden du tilsætter isterninger og mælk. 

Søde smagsgivere til din iskaffe: 

  • Kaffesirup
  • Sukker
  • Rørsukker
  • Brun farin
  • Vaniljepulver
  • Kokossukker

Iskaffe, der smager af dessert

Nok er sukker og sirup søde smagsgivere, men de kommer ikke i nærheden af disse to ingredienser, der nærmest på magiskvis tryller din almindelige iskaffe til en dessert, nemlig is eller kondenseret mælk. 

Tilsæt en skefuld vaniljeis i din iskaffe eller erstat mælken med kondenseret mælk, der tilsætter en varm smag af karamel. Vi lover dig, det smager himmelsk! 

Servér i et fint glas med et farverigt sugerør for at gøre iskaffen endnu sjovere at drikke.  


Iskaffe til de voksne

Du har nok allerede bemærket, at opskriften på iskaffe kan varieres i det uendelige, så du sluprer lige den kaffe i dig, der smager og behager dig. Og det er da også både små og store sjæle, der med glæde lader sig nedkøle af et glas velbrygget iskaffe. 

Dog kan du gøre din iskaffe til en særlig fornøjelse for de voksne ved at tilsætte fx Baileys eller whiskey for en iced irish coffee.

Til et glas iskaffe skal du hælde ca. 1 spsk. Baileys eller whiskey i glasset, men igen – smag dig frem. 

Top med flødeskum og hakket chokolade som prikken over i'et. 

 

Når det kommer til forfriskende iskaffe, er mulighederne altså mange. Men én ting er sikkert: Vi kan ikke undvære den nedkølende kaffedrik i løbet af sommeren. 

... og da slet ikke, når vi sidder med benene oppe og nyder solen. 

 

Kilder. Dr.dk //