Laktoseintolerant? Så spis gamle oste!

Du kender sikkert én, der ikke tåler laktose, eller måske er du selv laktoseintolerant? Så spis bare Parmesan, Gruyere og Emmentaler – og sig det videre

Svært at undgå laktose i mælkeland

Op mod seks procent af den danske befolkning har ifølge Astma-Allergi Danmark laktoseintolerans, som betyder, at man har svært ved at fordøje laktose. Men med mange tusinde hektar marker er Danmark et rigtigt mælkeland, hvor ordet ’laktosefri’ ikke er den flittigste besøgende på hylderne i supermarkedet.

Kun lidt laktose i ost

MEN her kommer den gode nyhed: Der er ingen grund til at skære alle mejeriprodukter fra, selvom man er laktoseintolerant. Det er nemlig en udbredt misforståelse, at alle mælkeprodukter er fulde af laktose. Laktose er det sukker, der findes naturligt i mælk. Men når mælken er blevet til ost, er der kun lidt eller næsten ingen laktose tilbage.

Ostens bakterier spiser laktosen, før du gør

Alle de gode mælkesyrebakterier inde i osten har allerede omsat det meste af laktosen for dig, inden du sætter tænderne i den. Og jo fastere og jo ældre osten er, jo mindre laktose er der tilbage. Derfor findes der mange oste, du som laktoseintolerant sagtens kan spise uden at reagere på det.

Grønt lys for de gamle og faste

De helt friske oste som hytteost og feta indeholder lidt laktose. Det samme gælder for bløde oste som Brie og Camembert, og den danske morgenbordsklassiker Danboen indeholder endnu mindre. I de helt faste, langtidslagrede, gule oste som Parmesan, Emmentaler og Gruyere er der kun tale om mikroskopiske mængder, som de fleste laktoseintolerante godt kan tåle. Derfor kan du roligt spise løs af de gamle, men husk at det ikke gælder for mælkeallergikere, som er overfølsomme over for alle mejeriprodukter.

Kilder: Marie Linea Østergaard, Fødevareingeniør