Hvilken morgenmadstype er du?

Uden mad og drikke – duer helten ikke. Det siger man i hvert fald. Man siger også, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og det lader til, at vi danskere er enige. Men hvilken morgenmadstype er du, og har du brug for morgenmadsinspiration? Læs med her

Du har sikkert mere end én gang hørt, at morgenmad er dagens vigtigste måltid. Der er vist noget om, at gentagelse fremmer forståelsen, for den påstand er vi tilsyneladende mange, der er enige i. Kun 7% af danskerne springer nemlig morgenmåltidet over, mens størstedelen af os spiser vores morgenmad.

Alle os, der spiser morgenmad, foretrækker desuden at spise den i stilhed, afslører en analyse udarbejdet af Coop Analyse. Morgenmaden det mest individuelle måltid, hvor vi i langt højere grad sidder alene og nyder måltidet – og nok også stilheden. 

Det er ikke kun titlen som det mest individuelle måltid, der går til morgenmaden. Morgenmaden er også det mindst varierede. Faktisk svarer halvdelen af deltagerne i morgenmadsundersøgelsen fra Coop Analyse, at deres morgenmad kan beskrives som "slet ikke varieret". Men når nu vi er så vilde med morgenmaden, er det måske på tide med lidt inspiration til en fornyelse af dagens første måltid? 

Den hurtige

Der er næsten ikke noget hurtigere og mindre krævende end at hælde skyr op i skålen og evt. drysse med lidt frisk frugt eller knasende müsli. 
Foruden at være hurtig er skyr også højelsket. Pludselig dukkede det her islandske surmælksprodukt op alle vegne, og fandt vejen til danskernes hjerter og indkøbskurv. I perioden fra 2011 til 2015 er salget af skyr næsten tyvedoblet, og det kan hurtigt konkluderes, at skyr har opnået en slags stjernestatus, og er blevet fast inventar i mange køleskabe. 

Har du brug for mere tid om morgenen, kan du med fordel vælge skyr, der ikke kræver meget af dit trætte jeg. Vi har samlet lidt inspiration til dig, der gerne deler din morgenstund med en bid af Island. 

Den mættende



Havregryn er i den grad blevet overhalet af den føromtalte skyr. I hvert fald hvis man ser på salgstallene, der viser, at de de velkendte gryn har oplevet et fald på 18% siden 2010. Selvom tallene er faldet, ændrer det ikke på, at havregrynene er en klassisk morgenspise, der i det ellers individuelle måltid, skaber en trofast tosomhed. 

Grynene behøver ikke at drukne i mælk, sukker og måske et par rosiner, men kan hurtigt trylles til en velsmagende og mættende grød, der toppes med farverige frugter og nødder.

Har du brug for at starte din dag med et mættende måltid, kan du med fordel kokkerere dig frem til en god grød. 

Den vitaminrige

Der er mange fordele ved at dele din morgenstund med en smoothie. Du bestemmer selv smagen, den kan hurtigt bikses sammen, og et sådan glas fyldes let til kanten med vitaminer – og det er jo ikke helt dumt at starte dagen med et sundt boost! Dog er chancen for at få serveret en smoothie til morgenmad større i og nord for København, end hvis du vælger at spise din morgenmad i nordjylland. Faktisk viser en undersøgelse fra Coop Analyse, at for hver gang en nordjyde snupper en smoothie til morgenmad, gør mere end to københavnere det samme.

Er du typen der har brug for et boost af vitaminer lige fra morgenstunden, kan du med fordel hive blenderen frem. Vi har samlet nogle lækre opskrifter til dig – du skal bare fylde i og tænde for kontakten!

Den søde

Er du typen, der gerne vil forkæle din søde tand fra morgenstunden? Vi bebrejder dig ikke! Og så er pandekager det oplagte valg for dig. Der er næsten ikke noget bedre end lune pandekager - og så til morgenmad!

Pandekager til morgenmad er dog noget, der primært hører sig weekenden til. Undersøgelsen fra Coop Analyse afslører, at mere end tre gange så mange danskere kaster sig over pandekagerne på lørdage og søndage end på hverdage. Kan du nikke genkende til den statistik, eller kaster du dig over panden, hvad end det er lørdag eller onsdag? Vi har opskrifterne klar til dig og din morgensøde tand - uanset hvilken dag det er.

Den proteinrige

Vil du sikre dig en proteinrig start på dagen? I så fald kan du med stor fordel vælge at spise æg til morgenmad! Æg er nemlig en god kilde til protein. 

Mange vælger at koge et blødkogt æg til morgenmad. I hvert fald er det hver anden dansker, der fortrækker denne form for æg som det første måltid på dagen, viser undersøgelsen foretaget af Coop Analyse. Men selvom det klassiske æg med den bløde, gule blomme, der føles som smør på tungen, er en populær gæst til morgenmaden, er der også andre tilberedningsformer. Har du nogensinde prøvet en havregrød med rabarber og porcheret æg?