Hvad er forskellen på rød og hvid gløgg egentlig?

13. november, 2017

Gløgg rimer på jul og den hjemmelavede af slagsen, der er kredset lidt ekstra om, er bare bedre – men skal den være hvid eller rød?

 

Vinterdrikken over dem alle

I Danmark har vi tradition for at varme os på et glas gløgg eller to i løbet af december, men det er ikke kun i Danmark, at gløgg er en vanedannende varmekilde. Faktisk er ordet gløgg svensk, og betyder glødet brændevin. Den glødet brændevin drikkes også i Norge, og i Tyskland har man tradition for at drikke den gløgg-lignende glühwein, der serveres til de populære julemarkeder rundt omkring i landet. I England går gløgg under navnet "mulled wine", og bestiller man et glas "vin chaud" i Frankrig, får man serveret noget, der også minder mistænkeligt meget om julens klassiker.

Klassisk med et snehvidt twist

Vi kan hurtigt blive enige om, at i denne kolde tid er der intet bedre at varme sig på end et godt glas gløgg. Den krydrede og søde smag er en fryd for smagsløgene, og drikken varmer både krop og sjæl. Selvom julen har ry for at være en genudsendelse, og glasset år efter år får den fyldige, røde farve, når vi hælder vores gløgg op, er den hvide og mildere af slagsen begyndt at bane sig vejen frem i de julepyntede stuer. Men hvad er forskellen på de to varianter egentlig, og hvilken foretrækker du? Heldigvis er der mange dage i december, hvor du kan få ventetiden til at gå med at afprøve forskellige opskrifter og udvælge din personlige favorit. 


Den hvide

Selvom den er hvid, smager den stadig, så (jule)englene synger. Den lyse udgave laves ofte på en base af hvidvin, hvid rom og en lys saft – det kan være hyldeblomstsaft eller æblemost. Dertil tilsættes citron, ingefær og krydderier som vanilje, kardemomme, kanel og stjerneanis som går hånd i hånd med den syrlige smag. Den hvide gløgg er en blid gløgg, som tager en anelse afstand fra den helt søde og røde, vi længe har kendt til. 
Hvis du ejer en juicepresser, kan du selv presse din æblemost til gløggen. Det gør bare noget særligt! Brug nogle efterårsæbler som sikrer dig den syrligt-søde aroma, der er genkendelig ved den hvide gløgg. Servér din hjemmelavede gløgg med skiver af syltede citroner og kanelstænger.  

Den røde

Vi kender den i flere varianter. Den på karton, den på flaske, den luksuriøse eller den billigere udgave. Dertil hører selvfølgelig posen med mandler og rosiner, der giver knas. Vi kan ikke undvære den: Den røde gløgg. 
Den klassiske gløgg er lavet på en base af rødvin, portvin og en mørk rom. Dertil tilsættes saften fra appelsin og krydderierne kanel, kardemomme, stjerneanis og nellike, der giver den genkendelige smag, der spreder sig som varme i kroppen.
I gløggen skal selvfølgelig de omtalte rosiner og mandler, men prøv at variér den ellers populære gløgg-mix med stykker af æbler vendt i honning og citronsaft. Det giver et syrligt spil til den søde, røde. 

Så er der vidst også kun tilbage at sige skål og god fornøjelse i køkkenet!

Er du blevet inspireret til en mere hjemmelavet jul i år? Vi har lavet en guide over top 10 juleretter, så du kun skal kigge ét sted for at få julemiddagen til at sidde lige i skabet.