Gæk, gæk, gæk – Coop vil ik’ ha’ buræg

Æg er ikke bare æg. De bliver til under mange forskellige vilkår, og det har Coop en holdning til.

Som du måske ved, udfases salget af buræg i alle Coop-supermarkeder frem mod 2020. Det hænger sammen med, at Coop gerne vil hjælpe danskerne til at spise bedre mad, som er produceret med omtanke. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige typer af æg, så her får du en hurtig guide:

Buræg

Hønsene går i bure, hvor én kvadratmeter skal rumme 13 høns, som går på en skrå bund af trådnet. Burene er typisk stablet i op til tre etager, og der er ikke krav om dagslys i stalden. Hønsene har ikke adgang til en hønsegård.

Skrabeæg

Hønsene går i store flokke på 3.000-15.000, men der må dog højst være ni høns per kvadratmeter. Heller ikke her er der krav om dagslys i stalden, men en tredjedel af bunden skal være strøet med sand, halm eller lignende. Hønsene har redder og siddepinde, men har ikke adgang til en hønsegård.

Frilandsæg

Hønsene har samme staldforhold som skrabehøns, men har adgang til et udendørs areal på én kvadratmeter per høne.

Øko-æg

Hønsene går i flokke på op til 3.000 høns per hønsehus, som må huse op til seks høns per kvadratmeter. Her har de redekasser og siddepinde samt halm eller lignende på mindst en tredjedel af gulvet. De har også adgang til et udendørsareal på mindst fire kvadratmeter per høne. De bliver fodret med økologisk grovfoder.


Se hele Coops vision om bedre mad her:

Coops Madmanifest

Kilde: Samvirke.dk