Er ingefærshots overhovedet sunde?

18. September, 2017

Usunde er de i hvert fald ikke, så længe du ikke drikker for mange. Men at ingefær skulle have nogen særligt sundhedsfremmende egenskaber kan endnu ikke bevises

De små drikke af ren ingefærsaft er blevet rygende populære. Men ingefærshottet giver så kradsbørstig en fornemmelse i svælget, at vi nok ikke kan skyde skylden for den voksende popularitet på smagen. Det efterlader os med spørgsmålet: Er ingefærshots sunde?

Det kan være meget vanskeligt at dokumentere sundhedseffekter af det, vi spiser, og derfor kan vi heller ikke svare entydigt på vores eget spørgsmål. Men vi vil alligevel forsøge at komme svaret nærmere.

Blev brugt mod forkølelse i oldtiden

Ingefær har en lang historie for at blive brugt mod forkølelse, feber og problemer med fordøjelsen. Faktisk har man siden oldtiden behandlet disse tilstande med den lille, skarpe rod. 

Roden bliver også i dag af enkelte læger kædet sammen med en gavnlig effekt på sygdomme som gigt, åreforkalkning og diabetes type 2. Det skulle skyldes nogle stoffer i ingefæren, som potentielt virker antiinflammatorisk og derfor lindrer sygdommenes symptomer.

Problemet er bare, at der ikke findes overbevisende, videnskabelig dokumentation til at understøtte påstandene. Så udover et løst rygte om sundhed er vi lige vidt.

Stadig naturmedicin mod kvalme

Men ingefær som medicin er ikke ren utopi, for det bruges i dag som naturlægemiddel mod blandt andet kvalme og opkast i forbindelse med operationer.

Det tyder derfor på, at det ikke er komplet skudt ved siden af, når vi kollektivt forsøger at lindre vores tegn på småsygdomme med daglige ingefærshots. Men lige præcis hvilke symptomer og sygdomme shottet kan eliminere, ud over kvalme, ved vi altså stadig ikke.

Kan man få for meget?

Roden er både blevet lovprist for sin sundhed og udskældt for sin invasion af vores saftpressere. Igen findes sandheden ikke i ét af de to yderpunkter, men hvis vi skal komme så tæt på et svar som muligt, er konklusionen nok: Alt med måde.

Der er ikke noget, der tyder på, at roden skulle være usund. Men det er dokumenteret, at meget få vil opleve bivirkninger i form af fordøjelsesproblemer som halsbrand eller diarré, efter de har spist ingefær. Desuden lyder det generelle råd fra Sundhedsstyrelsen, at man skal spise varieret.

Kilde: Sundhedsstyrelsen