Det skal du spise i maj

Ud med knoldene og ind med det saftige og sprøde. Nu er det maj, og det betyder danske asparges, rabarber og friske urter lige ned i din aftensmad

De varmere dage er ikke langt væk, og de sniger sig så småt ind i køkkenet med helt andre råvarer, end der stod på vinterens menu. Her er er 10 ting, du skal spise i maj, og hvordan du kan spise dem.

Asparges

De grønne af slagsen har lidt mere smag og bid end de hvide og kan bedre tåle tilberedning. Forskellen er, at de grønne har fået lov til at vokse over jorden, mens de hvide bliver under muldet indtil høst. Blanchér dem eller steg dem kort på panden, bag dem – eller allerbedst i den danske højsæson; spis dem rå som de er eller i salater.


Retter med asparges

Bøgeblad

Pluk de sarte blade på søndagstur i skoven og giv dem selskab af sprød salat, fintskåret skalotteløg og vinaigrette. Så har du det perfekte tilbehør til din middag.

Jomfruhummer

Jomfruhummer er mindre end almindelig hummer, men smager stadig fantastisk. Kog, steg, grill og spis dem - det gælder også de tyndeste dele af skallerne, og især hvis de er godt sprødstegt, så du får ekstra meget knas og smag. Alternativt kan du bruge skallerne som smagsgiver i en lækker bisque.

Retter med jomfruhummer

Kørvel

Planten har masser af sød og aromatisk smag, som minder om anis og lakrids, og man kan både spise blade og stængel. Brug den som grønt drys, i marinader, supper, saucer og i sammenkogte retter, men kom den først i den varme ret til sidst, fordi den hurtigt mister smag, hvis den bliver kogt.

Retter med kørvel

Multe

Fisken minder lidt om laks i kødet og kan spises stegt, grillet, dampet, kogt, marineret eller gravet.

Retter med multe

Rabarber

Bladene kan ikke spises, men de sure stængler smager fantastisk, når de bliver tilberedt og sødet med sukker. Brug dem til marmelade, desserter, saft eller chutney eller frys dem ned, hvis du har for mange i haven.

Retter med rabarber

Radise

Den lille, sprøde sag med en sennepslignende smag gør det rigtig godt rå. Spis dem som snacks alene eller med hummus, en dip eller et drys salt, brug dem i salater eller som knas oven på rugbrødsmaden. Du kan også spise bladene.

Retter med radiser

Skrubbe

Skrubbe minder om rødspætte, men er lidt grovere og løsere i kødet. Spis den på samme måde som en rødspætte: stegt eller dampet.

Retter med skrubbe

Tip! Prøv dig frem med paneringen, for eksempel en lidt sundere variant med fuldkornsmel, sesam, birkes og hvad du ellers kan finde på. Det kan sagtens hænge fast uden æg. Husk salt og peber, og så smager det simpelthen bare bedst at stege i rigeligt smør.

Spinat

Bladene vokser helt nede ved jorden og skal skylles godt, inden de spises. Smagen er mild og egner sig fint til både sundt fyld i en salat eller i tærter og andre varme retter.

Tip! Prøv også at lave madpandekager af friske spinatblade, æg og en lille smule mel, salt og revet muskatnød, som hurtigt køres sammen med stavblender og steges i smør eller olie.

Retter med spinat

Sødskærm

Sødskærm, eller spansk kørvel, som den også bliver kaldt, dufter af anis og kan vokse vildt i naturen. Hvis du vil tjekke, om du har fået fat i en sødskærm, kan du gnide et blad eller en stængel mellem fingrene; hvis det dufter af ”Kongen af Danmark” og dermed anis, er det en sødskærm. Brug både stængel og blad som smagspift i marmelader eller frisk drys på din middag.

Kilde: Claus Meyer, Almanak // Madpyramiden // Brødrene Price