Det skal du spise juni

Hyttefeberen er forbi, og vi har for alvor smidt striktrøjen, men hvad sker der på madfronten? Dansk juni byder på glaskål, hyld, jordbær, ærter og mange andre dejlige råvarer

Sommeren er her, og med lidt vejrheld er der kort mellem de varme solskinsdage. Det betyder, at jorden byder på nye råvarer, som du kan blive klogere på her.

Jordbær

Så snart jordbær er plukket, skal de behandles varsomt. Skyld dem aldrig uden stilken på, for ellers trænger vandet ind bærret og starter nedbrydningsprocessen. Hvis bærrene skal spises samme dag, skal de opbevares ved stuetemperatur, hvor de smager allerbedst. Ellers kan de gemmes i køleskab ved 2-6 grader i 2-3 dage. Har du plukket for mange, kan de blive til en dejlig rødgrød enten af ren jordbær eller med selskab af rabarber.

Ærter

Der findes forskellige ærtesorter, hvoraf nogle har en spiselig bælg, mens andre skal bælges først. Alle har de tilfælles, at de smager spæde og søde, og at den dejlige smag aftager efter høst, så de skal spises så friske som muligt. De er fantastiske både i sig selv, i salater eller som ærtesuppe, ærtepuré eller ærtehummus.

Kartoffel

Kartoffelmadder, kartoffelsalat, nye og kogte – uanset hvordan du vælger at spise dem, er kartoflen en rigtig sund næringskilde. Det er en efterhånden ret udbredt myte, at kartofler er usunde, fordi de indeholder en del stivelse. Men kartofler indeholder både flere fibre og vitaminer, færre kalorier og mætter mere end fx ris og pasta, som kartoflen ofte bliver sammenlignet med. Kartofler skal opbevares mørkt og tørt mellem 6-10 grader. Når kartofler er grønne, kan det være en indikator for, at kartoflen har dannet giftstoffet solanin, som man ikke må få for meget af. Derfor er det sikrest at kassere de af kartoflerne, der er grønne.

Stikkelsbær

Bærrene kan være grønne, røde eller gule og har en let behåret overflade. De smager dejlig både rå eller i marmelade, kompot, desserter eller bagværk. De er også gode som tilbehør til fisk eller kød. Holdbarheden er 3-4 dage ved 2-4 grader.

Makrel og sild

Makrellen er halvfed saltvandsfisk og har velsmagende, brunt kød. Spis den saltet, syltet, stegt eller røget. Sildens faste, lyse og meget fedtholdige kød spises bedst røget, stegt eller marineret. Begge er supersunde, også selvom du spiser dem som konserves, hvor de gode næringsstoffer er velbevarede. Men vær opmærksom på, at der dog er mere salt og sukker tilsat til dåsevarianterne, end hvis du spiser fisken frisk.

Blomkål

De fleste kender det hvide og skylignende kålhoved, der har en dejlig nøddeagtig smag, når det er råt, og som ændrer karakter, når det bliver tilberedt. Brug det i salater, som stuvning, i supper eller som blomkålsris efter en tur i foodprocessoren og på panden med olie, hvidløg og løg. Blomkål er med sit høje indhold af kostfibre en grov grøntsag og er desuden rig på B-vitamin. Tjek, om det har en frisk lugt og er frit for brune pletter, inden du vælger dit blomkålshoved. Det holder sig bedst i køleskab ved 4-6 grader i 3-4 dage.

Fennikel

Med sin sødlige, krydrede og lette smag af lakrids giver den rå fennikel et godt pift i salater, men du kan også bruge den i supper, gryderetter eller i ovnen. De grønne blade på toppen gør det allerbedst rå som et grønt indslag på toppen af din ret.

Hyldeblomst

Over alt i Danmark hænger de hvide blomster i bløde grene på hylden i juni og ser smukke, men dufter lidt kvalmt. Til trods giver de en skøn saft eller sirup, som kan forskønne din morgenmad, koldskål, salatdressing, marinade, dessert eller bare slukke tørsten i sommervarmen.

Glaskål

Den ligner lidt en stor perle med arme og ben, og så har den et glasagtigt lag yderst, som skrælleren ikke kan klare, men som skal fjernes med din bedste køkkenkniv – deraf navnet.  Til forskel fra mange andre kåltyper, har den ikke lag af blade, og så smager den generelt mere mildt og sødligt. Derfor klæder det både den rå og tilberedte glaskål at få lidt syre i form af eddike eller citron.

Kilder: Fødevarestyrelsen // Samvirke // Lise Justesen m.fl., Fødevarer og kvalitet – råvarer og forabejdning