Det skal du spise i juli

Årets syvende måned byder på andet og mere end varme dage og lyse nætter - der er nemlig en masse herlige madvarer, der er allerbedst i juli. Læs med her, hvor vi afslører, hvilke 10 spiselige julilækkerier, du skal huske på indkøbslisten 

Duften af lindetræernes lysegule blomsterflor, smagen af nyplukkede hindbær og følelsen af at dyppe tæerne i det blå hav på en brandvarm sommerdag i juli. Kan du mærke det? Den danske sommer er på sit højeste. 

Du har sikkert for længst hængt de tykke frakker langt væk, fundet liggestolene frem og indkøbt et arsenal af solcreme og andre sommerferienødvendigheder. Men husker du også at køre sommerstilen på madfronten?

Her på Coop Opskrifter er vi vilde med at spise efter sæsonen og giver dig derfor her ti madvarer, der er i højsæson i juli samt masser af inspiration til gode og nemme retter, du kan lave med sæsonens råvarer. Velbekomme! 

Agurk

En god agurk er mørkegrøn, blank og fast. Får du fat i en, der er bleg, blød og plettet, skal du holde dig fra den. Heldigvis sker det ikke så ofte, når kalenderen siger juli – her er agurkerne nemlig allerbedst. Spis den i salater, ovenpå rugbrødsmadder eller lav en omgang hjemmelavet syltede agurker til at toppe den gode hotdog med. Mums! 

 

Blåbær

Blåbær er blå, eller næsten sorte bær, som har en mild, sød og lidt syrlig smag. De er bedst fra juli til september, så det er bare at spise løs af de små vitaminbomber hele sommeren. Spis dem som de er, eller brug den i alt fra bagværk og smoothies til salater, marmelade, suppe, syltning og ovenpå din grød eller yoghurt. Mums! 

Dild

Vidste du, at dild er i familie med fennikel og persille? Eller at du, hvis din dild er blevet slap, kan stille den i kop varmt vand i 10 minutter, derefter i køleskabet i 10 minutter og voila - så er den frisk igen? Dild smager dejligt sammen med fisk og skaldyr, ovenpå nye kartofler eller i salater. Men husk, at dild mister smagen, når det bliver opvarmet og derfor først skal tilsættes i varme retter til allersidst. 

Hindbær

Sommerens absolut fineste bær: Hindbær. Det delikate bær må ikke vaskes, da vand gør friske hindbær bløde og fjerner noget af deres fine smag. Hindbær har nok smag til at fungere fint som sommersnack i sig selv, men du kan også bruge dem i salater, ovenpå youghurt, i bagværk eller du kan sylte dem eller lave grød og saft med dem. Valget er dit! Men husk: Hindbær er kun i sæson fra juli til september, så sørg for at spise løs, mens du kan.

 

Kantareller

Friske kantareller har en æggeblommegul farve og dufter lidt af abrikos. De er allerbedst fra juli til oktober, så det er nu, du skal spise løs. Husk, at når du skal rengører dine kantareller, må du ikke skylle dem eller lægge dem i blød. Hvis du skyller svampene, sætter jorden sig fast i lamellerne og bliver sværere at få ud. Børst i stedet forsigtigt svampene og brug et stykke fugtigt køkkenrulle til at duppe svampene. 

Majs

Mmm ... Findes der noget som en grillet majskolbe med smør? I vores optik er dét noget nær det perfekte grilltilbehør. Når du griller majs, er det bedste at koge kolberne i cirka 10 minutter, før du griller dem. 

Ribs

Vidste du, at ribs kan være både røde, hvide eller gule? De små, kuglerunde bær er kun i sæson fra juli til august, så du skal skynde dig, hvis du vil nyde bærene, mens de er allerbedst. Brug ribs som rysteribs, til saft, marmelade og til gelé. Ribs indgår også i den klassiske rødgrød med fløde sammen med kirsebær, jordbær og hindbær. Du vælger! 

Tomat

Danskernes foretrukne grøntsag, tomaten, er allerbedst lige nu, og vi forventer derfor, at der står "tomat" på indkøbslisten landet over hele måneden. Tomat kan selvfølgelig spises året rundt, men er bedst om sommeren, når de er modnet i solen. Det giver dem en sødere og mere kraftig smag. Tomaten skal have en dyb farve og være fast og glat. Gå uden om tomater med stødpletter og sprækker.

Courgette

... eller squash eller zucchini, som grøntsagen også kaldes, er en kort og tyk agurk, men kødet er mere hvidt og fast end agurkens kød. Herhjemme er courgetten i sæson fra juli til oktober, og du kan bruge den rå i salater, tilsætte den i gryderetter eller bagværk, eller du kan stege, svitse, sautere eller dampe den. Anvendelsesmulighederne er næsten uendelige - du skal bare i gang!

Fennikel

Fennikel kan sagtens spises rå, fx i salater, men er også dejlig dampet eller kogt. Den har en sødlig, let krydret smag af lakrids. Fennikel er især god sammen med fisk. 

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Madpyramiden.dk