Derfor skal der sild på bordet

13. november, 2017

Silden ejer julebordet, og fører an som frokostens første ret - og dét er der gode grunde til at lade den fortsætte med!

 

Silden er en stærk overlever

Sild er den fisk, der har betydet mest for den danske historie og madkultur. Fra starten af middelalderen til omkring 1500-tallet dannede enorme fangster af sild grundlag for en stor handelsaktivitet med det øvrige Europa. Silden, især den nedsaltede af slagsen, har vi spist i store mængder i flere hundrede år. Silden indbød til krydring, og der blev eksperimenteret med fisken i selskab med syrlige og sursøde smage, og den dag i dag har fisken en fast plads i det traditionelle kolde køkken. Netop traditionerne går hånd i hånd med sild, når vi spiser rugbrødet højtbelagt med både den krydrede og stegte af slagsen til højtider som jul – en tradition, vi i Norden år efter år holder fast i.

Den lille fisk gør stor lykke

Den lille fisk får os til at sprudle, når vi tygger, og det er altså ikke kun smagen, der er grunden til dét. Sild er en fed fisk, der indeholder vitaminer, proteiner og alt det gode fra omega-3 fedtsyrer. Det lyder næsten som en reklame for silden, men den er god nok: Sild er sundt.
Omega-3 fedtstyrer modvirker blandt andet hjerte-kar-sygdomme, og oveni dét får vi også A-vitamin, D-vitamin og B12-vitamin, når vi spiser sild. Det anbefales at spise 300 gram fisk om ugen, og i juletiden hvor søde kager og konfekt hurtigt kan fylde maven, bør den sunde sild få ærespladsen ved bordet og give os lidt af den gode samvittighed tilbage. 

Lad silden indtage bordet

Hvis man spørger danskerne, hvad der skal på bordet til julefrokosten, er svaret entydigt: Sild. De krydrede, de stegte, de hvide, de marinerede, dem med karry, dem med dild. De skal helst være der alle sammen, så alle kan være med lige fra nybegynderen til den rutinerede sildespiser. Der er mange gode grunde til at lade silden indtage julebordet - og måske endda også lade den snige sig med ind i det nye år, når hverdagen igen starter. Lad dig inspirere til at spise mere sild af de opskrifter nedenfor, vi har fundet frem til dig, og så vil silden klinge med andet end snaps!

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Gyldendal, Den Store Danske // Samvirke