Derfor skal du spise farverigt

26. April, 2018

Hvorfor er broccoli grøn, når en gulerod er orange? Og har farverne overhovedet betydning for os, der spiser dem? Læs med her og bliv klogere på de farverige råvarer.

Spis farverigt

Herhjemme siger man, at vi skal spise varieret, men i engelsksprogede lande lyder ordsproget mere specifikt "eat the rainbow". Og der er faktisk god grund til at lytte lidt til det engelske råd, for farver kan bidrage postivt til vores sundhed.

Farverne sladrer om sundhedsværdi

Farverne er ikke kun med til at gøre vores mad smukkere at se på, de fortæller også noget om råvarernes næringsværdi. For mens samtlige farvepigmenter er antioxidanter, der siges at beskytte os mod hjerte-kar-sygdomme og kræft, har hver farvekategori også sin egen gavnlige effekt:

  • Orange: Når du sætter tænderne i en orange råvare, som eksempelvis en gulerod, kan du være sikker på at få A-vitamin. Beta-karotenet, der gør gulerodden orange, omdannes nemlig til A-vitamin i vores krop. A-vitaminet har en positiv effekt på vores immunsystem.
  • Grøn: De grønne fødevarer, som eksempelvis broccoli, er fulde af klorofyl og indeholder desuden potassium, folat samt K-, A- og C-vitamin. Klorofyl siges også, at have en gavnlig effekt mod ophobede giftstoffer i kroppen.
  • Røde/blå: Bær er fulde af anthocyaniner, der giver dem deres røde/blå farve. Man forsker pt. i, om dette stof er årsag til nogle befolkningsgruppers lave forekomst af hjerte-kar-sygdomme.

Spiser du "hele regnbuen", er du altså sikret en bred vifte af gode næringsstoffer, der gavner din krop og dit immunsystem.

Vi spiser mindre, når vi spiser farverigt

Foruden de ernæringsmæssige fordele, er der også andre gevinster ved at spise farverigt. Det har nemlig vist sig, at vi spiser mindre, når vi spiser mad med masser af kulør. Årsagen er, at farverne stimulerer vores sanser, så vi hurtigere bliver mættet ‒ ikke kun i maven, men også visuelt. 

Det kan altså være en fordel at få en bred palette af farver ned på tallerkenen, hvis man ønsker, at der ryger et par kilo på sidebenene. 

Hvis du er blevet sulten efter flere farver i din madlavning, kan du finde inspiration i opskrifterne herunder.

Kilder: Fødevarer & Kvalitet // Pure.au.dk // Neurogastronomi