5 hurtige om (påske)æg

03. april, 2017

Ægget er i centrum i påskehøjtiden, og det er ikke et tilfælde. Det lille, ovale vidunder har siden den tidligste Kristendom været brugt som symbol på opstandelsen, fordi der inde bag den døde skal gemmer sig liv, som kan blive til en ny høne.

I gamle dage var der tradition for at medbringe en kurv med pyntede æg med i kirke Påskesøndag, som præsten skulle velsigne. Der gik konkurrence i ægpyntningen, og sporten levede videre til i dag, hvor vi stadig udsmykker de tomme æggeskaller med malerier og fjer.

Nu pryder æg af chokolade, marcipan og dragée butikshylderne i påsketiden som en form for æg-hyldest fra chokoladeindustrien. Og hvorfor egentlig ikke benytte påsken til at hylde ægget. Her får du fem hurtige om æg:

1. Man kan farve æg, mens de koger

Put for eksempel skaller fra rødløg eller andre farverige naturmaterialer ned i vandet, mens æggene koger. Skallen vil absorbere farven og blive rødt, brunt, grønt eller rødt, alt efter hvor farven kommer fra.

2. Flere opbevaringsmuligheder

Den officielle anbefaling fra Fødevarestyrelsen er, at du opbevarer dine æg på køl og respekterer holdbarheden på 28 dage i køleskab svarende til datomærkningen på pakken. Men ægget har sin helt egen emballage, nemlig skallen, og kan i praksis ofte holde sig i endnu længere tid. Æg tager heller ikke skade af at blive opbevaret uden for køleskabet, men det forkorter dog holdbarheden en smule. Hvis du er i tvivl om æggets alder, kan du putte det i et glas vand; hvis det lægger sig på bunden, er det friskt, og hvis det flyder ovenpå, er det sandsynligvis for gammelt. Opbevar dine æg med den spidse ende nedad, så det tager længere tid for blommen at komme kontakt med skallen, hvor de fleste bakterier er

3. Æg smager forskelligt

Æggets smag afspejler hønens liv og foder. Og gårdæg smager bare bedst. Det skyldes, at gårdhønsene ofte får mere varieret og sundere foder frem for det mindre sunde sojaskrå, som mange industrihøns bliver spist af med. Spis øko-æg, gårdæg eller æg fra dine egne høns, hvis du vil have så meget smag som muligt.

4. God proteinkilde

Når du har spist ét æg, har du fået 12,5 gram ud af de 60 gram protein, Sundhedsstyrelsen anbefaler som den daglige dosis. Det anbefales dog ikke at spise mere end 3-4 æg om ugen, da æggeblommen indeholder en del kolesterol. Men spiser du varieret, skal du nok nå op på de 60 gram om dagen gennem dine øvrige måltider.

5. Danmark er stort set salmonellafri

Du kan derfor ifølge Fødevarestyrelsen godt bruge friske, rå æg til for eksempel hjemmelavet is, parierbøf og andet, uden at være nervøs for sygdom. Det anbefales dog at bruge pasteuriserede rå æg, hvis maden skal serveres for svagelige, gamle og børn, som har sværere ved at bekæmpe bakterierne i kroppen.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Folkekirken.dk, Samvirke.dk